10 consells per mantenir la motivació a l’hora de fer exercici

Tots sabem que l’activitat física i l’exercici regular són essencials per gaudir d’una bona salut física, mental i social. No obstant això, hi ha moments en què mantenir la motivació, sobretot a llarg termini, pot suposar tot un repte. La falta de temps, el cansament o la falta d’interès són alguns dels obstacles a què ens enfrontem la majoria de les persones.

Tot i així, hi ha algunes estratègies que poden ajudar-te a ser més constant i a vèncer la mandra. Compartim amb tu 10 consells que faran que mantenir la motivació en la teva rutina d’exercici sigui molt més senzill!

1. Estableix objectius realistes

Definir objectius concrets i abastables és importantíssim per mantenir-nos enfocats. Així, evita els objectius massa genèrics, com “vull posar-me en forma”, i estableix metes que es puguin mesurar, en un període de temps concret. “Vull poder córrer 5k m en tres mesos”, seria un bon exemple.  Tenir aquests objectius ben definits, t’ajudarà a tenir un propòsit clar i et permetrà mesurar el teu progrés a mesura que vagin passant els dies.

2. Escull activitats amb què t’ho passis bé

Fes que l’exercici sigui divertit! Trobar activitats que et facin gaudir i passar una bona estona t’ajudarà a mantenir la motivació i a aconseguir adherència. T’agrada ballar? Apunta’t a les classes de Zumba. T’agrada la natura i estar a l’aire lliure? El senderisme o la bici podrien ser bones opcions.

Sigui com sigui, la clau és trobar allò que ens diverteixi mentre ens mantenim actius.

mantenir la motivació

3. Varia la teva rutina

La monotonia pot convertir-se en un dels pitjors enemics de la motivació. Si fas els mateixos exercicis cada dia, és probable que t’avorreixis ràpidament. Per evitar-ho, canvia la teva rutina regularment i alterna entre diferents activitats, com córrer, nadar, practicar ioga, aixecar pesos… D’aquesta manera, a banda d’evitar l’avorriment, també estimularàs diferents grups musculars i milloraràs la teva forma física de manera global.

4. Busca un company/a d’entrenament

La companyia d’un amic, a l’hora de fer exercici, pot ser un bon extra de motivació. Entrenar acompanyat no només fa que sigui més divertit, sinó que et pot servir com a suport i pot donar-te una empenta els dies que més ho necessites.

La sensació de compromís amb una altra persona redueix les possibilitats de saltar-nos un entrenament.

mantenir la motivació

5. Programa les teves sessions d’entrenament

Establir un horari fix per fer la teva rutina d’exercici, és bàsic per mantenir la motivació i la consistència. Decideix quan i quantes vegades a la setmana faràs exercici i compromet-te a seguir aquest horari. Això sí, sigues realista i no facis plantejaments que saps que no podràs complir.

Tractar les sessions d’exercici com cites importants i inamovibles ens ajudarà a no posposar-les o cancel·lar-les a la primera de canvi.

6. Recompensa el teu esforç

Tots necessitem algun incentiu, de vegades. Per això, pots establir petits premis que serveixin per a celebrar els teus triomfs. Des de comprar-te aquella peça de roba que desitges, fins a gaudir d’un àpat especial.

Celebrar petites victòries pot donar-nos un motiu més per mantenir-nos enfocats en els nostres objectius.

7. Registra el teu progrés

Portar un registre de les teves sessions d’exercici i del teu progrés no només és útil, sinó que pot ser una estratègia efectiva per mantenir la motivació. Anota les activitats que realitzis, la durada i la intensitat. També pots prendre mesures regularment del teu rendiment, com el temps que trigues a córrer una determinada distància o la quantitat de pes que pots aixecar.

Veure les millores al llarg del temps ens recorda tot el que hem progressat i ens pot ajudar a continuar endavant.

També pot ser útil registrar els següents indicadors:

  • La freqüència cardíaca i el RPE (índex d’esforç percebut) corrent a un ritme concret.
  • El nombre total de vegades que pots córrer una mateixa distància a un ritme determinat.
  • El nombre de vegades que pots aixecar un pes en concret.
  • La quantitat de dies que entrenes en un període de temps.
  • La quantitat d’entrenaments que has fet sense tenir-ne moltes ganes.

No et perdis aquest vídeo on t’expliquem com configurar l’app MyWellness i com ulititzar-la per treure-li el màxim partit!

8. Manté una actitud positiva

Els nostres pensaments juguen un paper fonamental en la motivació per fer exercici. En lloc de pensar en tot el camí que et queda per recórrer, centra’t en els beneficis que obtindràs de l’exercici, com la millora de la salut cardiovascular, l’augment d’energia, un millor estat d’ànim…

Mantenir una actitud positiva i creure en nosaltres mateixos ens ajudarà a superar els obstacles que se’ns presentin.

9. Fes servir aplicacions i tecnologia

Aprofita la tecnologia per mantenir-te motivat. Avui dia, existeixen nombroses aplicacions i dispositius dissenyats per al seguiment de l’activitat física i per a la gestió de les rutines d’exercici. Aquests poden proporcionar-te dades precises sobre la teva activitat i donar-te un extra de motivació!

10. No tiris la tovallola

Com en tot, hi haurà moments difícils, on ens sentirem menys motivats, o trobarem obstacles en el nostre camí. És normal! La perfecció no és l’objectiu, així que no et rendeixis. Recorda per què vas començar a fer exercici i busca suport quan ho necessitis.

Mantenir la motivació a l’hora de seguir una rutina d’entrenament pot ser un gran desafiament, però estem segurs que, seguint aquests consells, les teves probabilitats d’èxit augmentaran considerablement! Recorda que l’exercici regular és una inversió en la teva salut i el teu benestar. Preparat per aconseguir els teus objectius i mantenir un estil de vida saludable?