Vacances saludables: com mantenir els teus hàbits durant l’estiu

És possible gaudir d’unes vacances saludables? En l’article anterior ja vam enumerar els diferents avantatges d’entrenar i mantenir-nos actius durant les vacances. Tot i això, amb l’arribada de l’estiu, és molt fàcil que ens deixem portar per alguns hàbits que poden acabar perjudicant la nostra salut.

gaudeix d'unes vacances saludables

Però, realment compensa abandonar els hàbits saludables que hem construït durant tot l’any? Segurament, ja has comprovat que alimentar-te de manera correcta i practicar activitat física regularment, fa que et sentis molt millor. Per això, compartim amb tu 8 consells que t’ajudaran a gaudir d’unes vacances saludables i a evitar que l’estiu et passi factura. També et proposem tres idees de gelats saludables, per a quan t’apeteixi algun caprici.

1. Intenta mantenir un horari de descans regular

Si ets dels qui, durant les vacances, acostuma a anar a dormir més tard i a dormir més durant el matí, això t’interessa. Modificar els teus hàbits de son durant l’estiu o, fins i tot els caps de setmana, pot produir l’anomenat “jet lag social.

Però, què vol dir això? És un concepte relativament recent, que fa referència al desfasament horari que pateixen les persones que modifiquen els seus horaris de descans en aquesta època o en moments concrets. Canviar el nostre rellotge intern o el ritme circadiari en una o dues hores confon el nostre cos i cervell, i s’associa a diferents problemes de salut, com la depressió o patologies cardiovasculars.

Així doncs, per gaudir d’unes vacances saludables, és important seguir un horari similar al que portem habitualment i respectar les hores de descans.

2. Introdueix fruites i verdures en els teus àpats

Amb les vacances, augmenten les sortides a restaurants i, sovint, descuidem la nostra dieta, optant per aliments de poc valor nutricional. Si bé és cert que és important desconnectar i que no passa res si un dia ens passem una mica menjant o escollim opcions poc saludables, hem d’intentar trobar un equilibri i evitar el “tot o res”. En aquest sentit, et recomanem augmentar el consum de fruites i verdures en les diferents menjades. Així, reduiràs les calories dels teus àpats, et sentiràs més saciat i et mantindràs hidratat.

incorpora verdures i fruites a la dieta

3. Modera el consum d’alcohol

Durant l’estiu, també sol augmentar el nostre consum d’alcohol. El bon temps, les terrasses i les sortides amb amics poden fer que beguem més del que ho fem habitualment. I, tot i que, evidentment, no es tracta d’un hàbit saludable, no cal que l’evitem a tot preu, ni que ens sentim culpables per fer una copa. Recorda que el benestar social també és un pilar fonamental en la nostra salut.

Com comentàvem en el punt anterior, la clau està en l’equilibri. De totes maneres, et recomanem combinar el consum d’alcohol amb la ingesta d’aigua, per prevenir la deshidratació.

4. No deixis de banda l’activitat física

Tot i que les vacances s’associen al relaxament i al descans, mantenir-nos actius i no deixar de banda l’activitat física pot aportar-nos molts beneficis. D’una banda, conservaràs els teus hàbits d’exercici i la tornada a la rutina et resultarà més senzilla. A més, t’ajudarà a mantenir el teu pes malgrat els excessos, i et permetrà gaudir dels capricis sense sentir-te culpable.

També t’animem a provar noves activitats, sigui amb família o amics, que et permetin moure’t d’una manera diferent i divertida. I si prefereixes realitzar un entrenament guiat, aquí et deixem 5 rutines breus i sense material, que t’ajudaran a mantenir-te en forma i a gaudir d’unes vacances saludables.

5. Prepara snacks saludables

Amb les altes temperatures i els dies més llargs, els aperitius acostumen a ser més freqüents i ens venen més de gust, així com els gelats o postres fresquets. Però si volem mantenir els nostres hàbits i gaudir d’unes vacances saludables, segurament no són les millors opcions. Tant si tens pensat passar el dia a la platja, te’n vas d’excursió, com si vols gaudir d’un dia de relax, per què no prepares els teus propis snacks? Així, aconseguiràs gaudir, sense abusar de les calories i els greixos.

L’Elena ens proposa tres receptes de gelats saludables, que agradaran a grans i petits!

6. Protegeix-te del sol

Amb l’arribada de l’estiu augmenten els plans a la piscina i a la platja, que comporta una major exposició al sol i que pot suposar problemes importants de salut. La pell és una gran barrera de defensa per al nostre organisme i, per aquest motiu, cal cuidar-la i protegir-la. En aquest sentit, et recomanem escollir una crema amb protecció solar adequada per a la teva pell, utilitzar ulleres de sol per protegir els ulls de les radiacions UV i fer servir gorres o barrets.

A més, si realitzes activitat física, evita les hores més caloroses del dia i fes servir la roba adequada. I si necessites més consells per entrenar a l’estiu de manera segura, no et perdis aquest article.

protegeix-te del sol

7. Hidrata’t correctament

La calor i el temps que passem a l’aire lliure durant l’estiu, fa que la hidratació cobri més importància que mai. L’augment de sudoració pot provocar una pèrdua de líquids i electròlits en el nostre cos, que pot afectar a la concentració, el rendiment i als nostres nivells d’energia.

Per tant, no esperis a tenir set per beure aigua i intenta portar sempre una botella amb aigua, per hidratar-te en qualsevol moment.

8. Aprofita per desconnectar

Recorda que les vacances són un moment ideal per deixar de banda la rutina diària, desconnectar de la feina, descansar i compartir temps amb família o amics. Així i tot, sabem que no sempre és fàcil. Per això et recomanem que et dediquis temps a tu i que aprofitis per fer aquelles activitats que t’agraden i que no pots realitzar per falta de temps. Gaudeix de les merescudes vacances!