És possible perdre greix de manera localitzada?

“Faré abdominals perquè vull perdre panxa”. “He de fer exercicis de gluti per eliminar la cel·lulitis dels malucs”. Segur que has escoltat aquestes frases en alguna ocasió, les has llegit en anuncis de productes enfocats a reduir el greix d’alguna zona o, fins i tot, te les has plantejat. Però, que hi ha de cert en tot això? És possible perdre greix de manera localitzada a partir d’exercicis que impliquin una zona en concret?

T’expliquem què ens diu l’evidència científica!

Estudi 1

En primer lloc, trobem l’estudi de Vispute et al. (2011), en el qual es va analitzar l’efecte d’un programa d’entrenament abdominal sobre el greix de l’abdomen. Els participants de l’estudi, homes i dones d’entre 18 i 40 anys, es van repartir en 2 grups i van seguir la mateixa dieta isocalòrica de manteniment. El grup de control no va fer entrenament, mentre que el grup experimental va realitzar 2 sèries de 10 repeticions de 7 exercicis abdominals, 5 vegades a la setmana i durant 6 setmanes.

Abans i després d’aquest període es van mesurar diferents variables, com el pes corporal, el percentatge de greix corporal, el percentatge de greix abdominal, la circumferència abdominal i la resistència de la musculatura abdominal dels participants. L’única variable que va millorar en el grup d’entrenament, però, va ser la resistència de la musculatura de l’abdomen. Així doncs, tenint en compte el que ens diu l’evidència, fer exercicis abdominals no t’ajudarà, si el teu objectiu és perdre greix de la panxa.

exercicis d'abdominals

Estudi 2

Pels que encara no estan convençuts, o que pensen que potser és qüestió d’augmentar el nombre de repeticions, tenim un segon estudi al respecte. En aquest estudi de Ramírez-Campillo et al. (2013) els participants realitzaven una sessió de 80 minuts, on completaven una única sèrie d’entre 960 i 1.200 repeticions! L’exercici que feien era el d’extensió de genoll amb màquines, a una intensitat d’entre el 10% i el 30% de la RM, i només exercitaven una de les seves cames.

Després d’entrenar durant 12 setmanes, amb una freqüència de 3 dies, van valorar el pes corporal, la massa òssia, la densitat mineral òssia, la massa muscular, la massa grassa i el percentatge de greix. Com a resultat, es va obtenir una disminució del greix corporal total en un 5,1%, però no hi havia diferència entre la cama entrenada i la no entrenada. Així, podem dir que, per molt que exercitis una part concreta del teu cos, la pèrdua de greix serà generalitzada. Recordem que feien al voltant de 1.000 repeticions a cada entrenament! (una barbaritat).

Amb aquests dos estudis, queda força clar que l’exercici no ens farà perdre greix de manera localitzada. En tot cas, perdrem greix globalment. A més, et recordem que, a part de realitzar exercici de manera regular i amb un augment progressiu de la intensitat, hauràs de seguir una dieta hipocalòrica i amb les proteïnes suficients, que permetin al teu cos cremar greix sense perdre massa muscular.